Wandelcoach Maaike

Balans

In balans zijn. Betekent dat altijd in evenwicht zijn? Stabiel zijn? Niet naar links of rechts uitzwaaien? Of betekent het dat je weet dat je uiteindelijk wel weer terug kunt veren?

Ik keek vroeger met enige jaloezie naar evenwichtige, uitgebalanceerde mensen. Mensen die zichzelf in alle situaties in de hand lijken te hebben, die geen extreme emotionele uitbarstingen hebben, die alle dagen ongeveer dezelfde hoeveelheid energie in te brengen hebben, die altijd weten wat ze willen, die niet uit het veld geslagen raken door een tegenslag, en die onverstoorbaar hun pad bewandelen.

Zouden die mensen echt bestaan? k ben in ieder geval gestopt met proberen zelf zo iemand te zijn. Want ik ben niet zo uitgebalanceerd. Ik ben vaak uit balans. Energie-dip of juist energie-overschot. Erg gelukkig of juist erg uit-het-veld-geslagen. Een chagrijnig stuk stront of juist grappig en gevat. Niet kunnen kiezen uit talloze mogelijkheden of juist vastberaden afstevenend op mijn doel. Een luidruchtige betweter of juist een stil muurbloempje. Een perfectionistische pietlut of juist slordig en lomp. Sociaal en gezellig of juist teruggetrokken en op mezelf. Behoefte aan rust en regelmatig of juist snakkend naar spannende actie en verandering. Onzekere twijfelkont of juist een zelfverzekerde roeptoeter. Sportief actief outdoor-mens of juist de indoor chips-vretende couchpotato. Het is er allemaal. Ik ben dit allemaal!

En weten dat ik dit allemaal ben en dat dit er allemaal mag zijn (écht mag zijn van mezelf!), maakt dat ik me in balans voel. Niet omdat ik steady als een rotsblok ben, maar omdat ik als een metronoom van links naar rechts zwaai en er volledig op kan vertrouwen dat ik, hoe ver ik soms ook uit de bocht lijk te vliegen, altijd wel weer een keertje langs het (uitgebalanceerde) midden kom.

Ben jij 'steady as a rock' of ben je ook meer een heen-en-weer zwabberende metronoom? Wanneer voel jij je in balans? En kun jij alle facetten van jouw 'jij' omarmen en accepteren? Of veroordeel je stukken van jezelf en verzet je je ertegen? Wil je eens met (één van) deze thema's aan de slag? Geef me een seintje of kijk op www.wandelcoachmaaike.nl.