Wandelcoach Maaike

In de verdediging

Dit dappere kleine krabbetje liet me laatst stoer één van zijn verdedigingsmechanismen zien.

Net als dieren hebben mensen zo hun eigen copingstrategieën. Hoe ga jij om met de dingen die lastig of vervelend vindt? Ben je een vluchter? Een struisvogel die zijn kop in het zand steekt? Of trek je strijdlustig ten strijde? Kruip je in de slachtofferrol of hang je de reddende held uit? Word je emotioneel of ontken je het probleem? Laat je het probleem je gedachten en gevoel overnemen of trek je je terug in je fantasie? Negeer je het probleem en stort je je op iets anders? Ga je meteen over tot actie? Probeer je de verantwoordelijkheid af te schuiven op iemand anders of neem je de wereld op je schouders? Aanvaard je wat er is of schiet je in de weerstand? Verstop je je achter ongezond of zelfs (zelf)destructief gedrag? Of denk je dat je alles prima managet, maar voel je je toch ontevreden of ongelukkig?

De copingmechanismen die we kiezen zijn niet altijd de meest handige of meest helpende voor dat moment. Toch valt het niet mee om deze patronen zomaar te veranderen. Vaak zijn deze 'overlevingsstrategieën' ontstaan in onze vroege jeugd of zijn ze ons voorgedaan door onze ouders.

Het heeft mij enorm geholpen te weten waar mijn strategieën vandaan kwamen. Hierdoor kon ik ze makkelijker daar laten waar ze thuishoorden en ze loslaten. Wil je ook eens aan de slag met jouw copingmechanismen? Of kun je wat hulp gebruiken bij het omgaan met de uitdagingen die het leven je voor de voeten werpt? Stuur me gerust een mailtje (info@coachmaaike.nl) of kijk eens op mijn site www.wandelcoachmaaike.nl.