Wandelcoach Maaike

Wandelcoaching

Wandelcoaching heeft mijn hart veroverd. Ik ken eigenlijk geen andere vorm van coaching of begeleiding die zo verhelderend, ontspannend en ook snel werkt. Dit maakt dat één of twee sessies vaak al voldoende zijn om weer beweging te krijgen in een langlopende kwestie. Bij wandelcoaching wordt namelijk, naast gebruikelijke coachingstechnieken, ook de natuur ingezet. En dit heeft een aantal krachtige voordelen:

  • De coaching vindt buiten, in de natuur plaats. De natuur werkt stressverlagend. Wie wordt er nu niet ontspannen en blij van de natuur?

  • Door te bewegen maakt je lijf stoffen aan die ervoor zorgen dat je een blijer en positiever gevoel krijgt.

  • Als je wandelt, gaan de gesprekken makkelijker ‘stromen’. Je gedachten en gevoelens komen ook in beweging.

  • De gesprekken worden, omdat je zo lekker met je hoofd in de wind loopt, gevoerd vanuit een gevoel van rust en ruimte. En van daaruit komen de inzichten en nieuwe ideeën vanzelf!

  • Omdat je in een informele setting met elkaar praat, voelt het niet als een beladen 'therapiesessie’, maar gewoon als een prettig en ontspannen gesprek waarin stiltes niet ongemakkelijk voelen.

  • Niet iedereen is een gemakkelijke prater. Bovendien kan praten ervoor zorgen dat je teveel in je hoofd, in het cognitieve, blijft hangen. Wandelen brengt je in contact met je lijf en daarmee met je gevoel. De natuur leent zich bij uitstek voor het doen van mooie meditatie/ontspanningsoefeningen. En in de natuur kun je de processen in je hoofd niet alleen bespreken, maar ook ervaren. Denk maar eens aan het maken van keuzes en het letterlijk op een kruispunt staan.

  • De natuur zit vol mooie elementen die als symbool of metafoor kunnen worden gebruikt voor wat er speelt in jouw leven, hart of hoofd.

  • Anders dan bij een 'zittende coachingssessie' hebben we in de natuur lekker de ruimte. We benutten die ruimte volop door te wandelen en te bewegen, door oefeningen te doen, en door jouw vraagstukken een plaats in die ruimte te geven. Hierdoor kun je de vraag en de mogelijke antwoorden ook echt 'beleven' en doorvoelen.

  • De gesprekken vinden op wisselende locaties in een natuurlijke omgeving plaats, en omdat je dat wat is besproken ook echt hebt 'ervaren' blijft het makkelijker in je geheugen hangen. Nieuwe inzichten, inspiraties of ideeën raak je hierdoor echt niet zo snel meer kwijt. Wandelcoaching is dan ook een krachtige en vaak snelle manier van coachen. Vaak kunnen in één of slechts enkele sessies al mooie resultaten worden behaald.

Waarvoor is wandelcoaching geschikt?

Wandelcoaching is geschikt voor alle jongeren en volwassenen die graag aan de slag willen met een kwestie of thema waar ze zelf niet goed uitkomen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om:

Het maken van een lastige keuze

Stress- of burnoutklachten

Angst of onzekerheid

Afscheid of rouwverwerking

Vastgeroeste patronen

Omgaan met boosheid of verdriet

Meer in cntact komen met je gevoel en lichaam

Kennismaken met mindfulness

Het maken van lastige keuzes of studiekeuzes

Ieder ander thema dat je graag in wilt brengen